Klima tahliye pompası nedir? Eğimin olmadığı durumlarda yoğuşan suyun ayrılmasını sağlamak amacıyla tahliye edilmesinde kullanılır. Bu tahliye edilen su bir kanala gönderilir. Kanala gönderen klima ise drenaj pompasıdır. Bu sistem pompa ünitesi ve şamandıra ünitesi adında olan bir gruptan oluşur.
Genel olarak tüm iklim teknolojisini üreten firmalar drenaj sistemleri ile donatılmıştır. Klimalarda su birikmesini önlemek ve sıvı durgunluğunu gidermek için klima tahliye pompası lüzumlu. Klimanın etkin ve işlevsel bir halde çalışmasını elde eden bu sistem, birçok mühim hususu da bununla beraber getirmektedir. Mesela drenaj yolunun uzunluğu, yükseklik farklarının iyi ayarlanması ve içerideki sıvının etkin bir halde boşaltılması drenaj sisteminin gerekliliğini ortaya koyan mühim kriterlerdir.
Sayfa İçindekiler
Klima Tahliye Pompası Çeşitleri Nedir? Hangisini seçmelisin?
A/C drenaj pompası çoğu zaman 4 tipte gelir. Bunlar ayrı pompalar, dolum, yerleşik pompalar ve peristaltik pompalardır. Ayrı Pompalar; bu pompaların kurulumu, bir depolama tankından yada esnek bir boruya bağlı ayrı bir üniteden oluşur. Saatte 8-60 litre performans ile bu pompalar çoğu zaman günümüz çağıl klimaları için yeterlidir. Bu pompaların ortalama 14 metre yüksekliğe kadar sıvı kaldırma özelliğine haiz olduğuna dikkat edilmelidir. Daha yüksek yoğuşma sağlamak için öteki türleri kullanabilirsiniz.
Dolum Pompaları; Bu pompalarda su seviyesini belirleyen bir sensör yoktur. Saatte 80 ile 1500 litre arası performansa haiz olduğundan kapasitesi öteki tiplere bakılırsa daha yüksektir. Dolum pompalarının dezavantajı, sıvıyı maksimum 7 metreye kadar kaldırabilmeleridir.
Dahili Pompalar; Standart kaset ve kanal ayırma sistemlerine monte edilirler. Çoğu zaman önde gelen markaların klimalarının vazgeçilmezlerindendir. Saatte 5 ile 170 litre arası bir performansa haiz olduğundan avantajlıdır.
Peristaltik Pompalar; Bu pompaların tasarım amacı suyu 15 metre yüksekliğe çıkarmaktır. Sadece performans bazında düşük bir sisteme haiz bulunduğunu belirtmek gerekir. Bu performans saatte 10 litredir. Drenaj pompası tutarları Öteki türlere bakılırsa pahalı olduğu düşünüldüğünde dezavantajlı bir durumdur.
Klima Tahliye Pompası Iyi mi Çalışır?
Klima tahliye pompasının emek harcama prensibi aslen oldukça kolay bir işlemdir. Emek verme esnasında klimalar, sistemden çıkarılması ihtiyaç duyulan bir yoğuşma sıvısı üretir. Drenaj pompası, bu sıvının sistemden yada odadan uzaklaştırılmasını elde eden bir emek harcama prensibine haizdir. Sadece bu fonksiyonlar pompa tipine ve tipine bakılırsa farklılık gösterir.
Mesela, standart split pompalar şunlardan oluşur:
Kapasite
Şamandıra (su seviyesi sensörü görevi görür)
Pompa
yoğuşma tahliye boruları
Unutulmamalıdır ki bazı klimalar yukarıda bahsedilen şamandıra sistemi yerine ısı sensörünü kullanmaktadır. Bu ısı sensörü suya dokunarak tepki verir. Sonrasında, depolama tankını kurutur.
Klima Bakımı Nedir? Yazımızı okumak için tıklayın.